Lukuehdotuksia niille, joita muoti kiinnostaa pintaa syvemmältä


Lukuhetkiä muodin teemoilla

Kulutusjuhlan alla on hyvä ottaa välillä happea, istua alas, ja lukea.
Valitsin tähän neljä kirjaa jotka ovat tehneet minuun vaikutuksen, avanneet silmäni tai innostaneet minua, teemalla tyyli ja muoti.

Koska joskus on hyvä ottaa mukaan huumoria ja joskus on hyvä vakavoitua, näissä kirjoissa on molempia. Valitettavasti koska kesti niin kauan julkaista tämä lista*, osa kirjoista osoittautui haastavaksi enää löytää. Onnekseni sain jokaisesta ainakin yhden paikan josta voi vielä kirjan ostaa halutessaan.

 

Vaatteiden vaikutuksesta

Overdressed

Tässä annetaan karu ja todellinen kuva miten muoti alana nykyään toimii.

Kirjassa seurataan kirjoittajan silmin hänen matkaa hämmästyttäviin löydöksiin muodin etiikasta, tuotannosta ja sen vaikutuksista. Matka on täynnä löydöksiä jonka jälkeen on vaikea ajatella kulutustaan samalla tavalla kuin ennen. Kirjassa valottuu koko alan nykyiset kipupisteet, joita löytyy kaikilta sen osa-alueilta. Tehtaat ovat suuressa paineessa tuottaa volyymiä, kopiointi mielletään ongelmaksi(vai onko näin?), ympäristövaikutukset ovat käsittämättömän laajat, noin mainitakseni muutaman.

Kirjassa käsitellään myös miten kalliit merkkituotteet hyötyvät nykyisestä systeemistä, ja mikä on vintagen todellinen viehätys. Mistä vaatteen hinta muodostuu tai oikeastaan mitä hinta edes merkitsee vaatteessa.

Elizabeth Cline käy kaiken tämän läpi hienolla objektiivisuudella jossa on mukana hänen oma kokemuksensa kuluttajana ja asiantuntijoiden kommentit.

Lue tämä jos haluat kriittisesti pohtia omaa kulutustasi ja saada hyvän todellisuustsekin.

Kirjan saa ostettua ainakin Adlibriksestä fyysisenä kopiona, mutta e-kirjana sen löytää myös Google Playstä, iTunesista, Audiblesta….monesta paikasta siis.

Women in clothes

Ihon alle menevä, koskettava sarja haastatteluja ja kysymyksiä naisilta. Hyvin koostettu ja editoitu. Kirjoittajat ovat mielenkiintoisia naisia.

Niin, kirjoittajat. Koska kirjan synnystä voidaan kiittää Sheila Hetiä, Heidi Julavitsiä ja Leanne Shaptonia, mutta teoksessa on mukana myös 639 naista kertomassa tarinoitansa tyylistään, muodista ja muusta. Naisilta kysytään esimerkiksi ottavatko he poliittista kantaa pukeutumisellaan, mikä merkitys rahalla on pukeutumisessa ja onko tällä(muodilla, tyylillä ja pukeutumisella) mitään merkitystä heille.

Haastatteluista kuultaa hienosti sydämelliset tarinat ja haastateltujen persoonat. Naiset ovat hyvin samaistuttavia ja heidän oma pohdintansa kirjassa saa minut ihan riemastumaan. Ajatuksiani herätti erityisesti Kambotsealaisen vaatetyöläisen haastattelu, ja surullisenkuuluisan Rana Plazan raunioista selvinneiden ajatukset alasta jolla he tekevät työtä. Luvassa on siis ihanaa huumoria ja surua, sekä syvää empatiaa näitä naisia kohtaan.

Lue tämä jos haluat kosketuksiin inhimillisten tarinoiden kanssa. Nämä lämmittävät sisäisesti ja antavat aihetta ajatella pitkäksi aikaa.

Tämäkin best seller löytyy Adlibriksestä, Googlen Play:stä ja Audiblesta…ainakin.

Vaatteiden historiasta

Why you can go outside dressed like that

Kirja kertoo kuvilla hienosti lähihistoriamme vaikuttavimmat muotiluomukset. Osioiksi on jaettu kaikki merkittävimmät tavat joilla luotiin mieleenpainuvia vaatteita. Katettuna on lähes kaikki nykyajan merkittävimmät suunnittelijat, heidän taustoistaan ja miksi juuri kyseinen luomus on jäänyt historiaan.

Kirjan luomusten vaikutukset voi yhä nähdä vaatteissamme. Ylisuuret mittasuhteet, minishortsit, kaftaanit, revityt vaatteet, andogyyninen look…kirjan nimi osuu naulankantaan.

Kevyttä lukemista ja skandaalihakuisia luomuksia luvassa. Jokaisella sivulla on tietoiskuja suunnittelijan ajatusmaailmasta suunnitteluhetkellä, miten luomusta kommentoitiin ja miten luomusta versioitiin. Lyhyt ja ytimekäs taustoitus asuista pohjustaa hienosti muuten erittäin kuvapainoitteisen kirjan.

Tätä voi selailla muodista kiinnostuneen kaverin kanssa ja ihailla(kauhistella) kummallisia asuja.

Marnie Fogg on kirjoittanut useita kirjoja liittyen muotiin. Jälleen, jos haluat oman kopion Adlibris toimittaa. Muualta tätä oli vaikeampi löytää enää valitettavasti. Vaihtoehtoisesti myös The dress : 100 ideas that changed fashion forever tai The fashion design directory : an A-Z of the worlds most influential designers and labels voivat olla vaihtoehtoja rapsuttamaan kutinaa jos tämä kiinnostaa tyyliltään.

 

History of fashion New look to now

New lookin tarina alkaa vuonna 1947 ja Diorista. Kirja on hyvin kirjoitettu ja kuvat laadukkaita.
Kirja kertoo mielenkiintoisen historian aina 1990-luvulle asti. Mukana on Euroopan suuret muotitalot samoin kuin 90-luvun tyyli-ikonit Spice Girlsistä Cindy Crawfordiin. Aikakausien vaikuttavimmat suunnittelijat käydään läpi Christian Diorista ja Cristóbal Balenciagasta alkaen kuhisevaan 60-lukuun, Manolo Blahnikiin ja muodin globalisaation tuuliin Rei Kawakuboon. Kaupallinen räjähdys 80-luvulla, ja toinen 2000-luvun aikana(lamasta huolimatta) tarkoitti että muoti jatkoi tasa-arvoistumista ja uusia suunnittelijoita parveili alalle ennennäkemätöntä tahtia.
Kerronta etenee sujuvasti aikakaudelta toiseen pysähtyen hienosti jokaisen aikaansa heijastelevan suunnittelijan kohdalle. Myös eri tyylikaudet katetaan uudesta ranskalaisesta couturesta mod-tyyliin ja punkkiin.
Amerikan nuorisokulttuuri, Lontoo ja Pariisi saavat myös kaikki ansaitun osuutensa kirjan kulkiessa vuosikymmenten läpi.
Tulevaisuuden kuvat kirja jättää spekuloimatta, mutta globalisaatio ja eettinen muoti on jo ilmassa kirjan julkaisun aikaan. Tämä on jokaisen muodista innostuneen perusteos!
Lue tämä jos haluat tyydyttää tiedonjanosi mielekkäällä tavalla.
June Marshin teosta on vaikea enää löytää suomalaisista kaupoista, mutta Amazonissa on runsaasti listauksia uusista kappaleista. Omani ostin Akateemiselta muutama vuosi sitten(kirja julkaistu 2014), joten toiveikkaasti voisi todeta että tätä voisi vielä jostain saada…jos tämän löydät niin ei kannata ohittaa.
*siis kaksi vuotta mitä hittoa.