Vaatteiden huolto ja materiaalien lyhyt oppimäärä


Osana uutta kestävämpää muotikulutustani, ajattelin että olisi sopivaa kirjoittaa myös vaatteiden huollosta.

Keittiöpsykologina tuon nyt teoriani luettavaksi:

  1. Vaatteiden käyttöikä pitenee kun niitä huoltaa hyvin, mikä tuottaa hyvää mieltä.
  2. Oikeanlainen huolto vie aikaasi, ja siten arvostat vaatetta enemmän. Käytithän siihen kuitenkin kallista aikaasi.
  3. Tulevien vaatteiden osto saa uusia kulmia, kun alat miettiä niiden tulevaa huoltoa.

Ensimmäinen on varmasti selkeä. Erilaiset materiaalit tarvitsevat erilaista hoitoa, ja vaativimmat rankaisevat laiminlyönnistä nopeasti.

  • Luonnonmateriaalit
    • Oma “no-no” lista
    • Nahka
    • Silkki, villa, kashmir
    • Puuvilla
    • Pellava
    • Puupohjaiset tai sellukuidut
  • Synteettiset materiaalit
    • Polyesteri
    • Nylon
    • Akryyli

Luonnonmateriaalit

Lyhyesti ja ytimekkäästi tiivistettynä:
Luonnonmateriaalit kaipaavat hellempää hoitoa. Poikkeuksena puuvilla, joka on luonnonmateriaaleista helppohoitoisin.

Angorasta emme puhu, älä osta angoraa, sen tuottaminen on karmaiseva prosessi. Laita googleen vain omalla vastuulla.

Linnunsulat ovat myös kyseenalaisia, mutta sen tilalla käytetään jo hyvin muita materiaaleja, joten ei ole tarvetta ostaa aitoa untuvaa sisältävää untuvatakkia.

Eläinperäiset luonnonmateriaalit eivät aina ole se eettisin vaihtoehto, jota on myös hyvä pohtia omien arvojen kannalta ostaessa.

Nahan suhteen olen kaksijakoisempi. Pidän kovasti nahkatuotteista kuten kengistä, hanskoista ja vöistä, mutta vältän näiden ostamista uutena. Hyväkuntoista nahkaa voi kuitenkin olla vaikea löytää käytettynä. Nahan värjäämisen prosessi on uskomattoman saastuttavaa ympäristölle ja terveydelle erittäin haitallista.

Hyvälaatuinen nahka on kuitenkin erittäin kestävää, ja kuluu käytössä kauniisti. Nahka vaatii säännöllistä huoltoa, mutta isompiakin korjauksia pystyy teetättämään ammattilaisilla. Tämä lisää tuotteen käyttöikää huomattavasti.
Omassa kokoelmassa on yksi nahkatakki, yksi hame, yhdet housut, kyseenalainen pari hanskoja ja kaksi vyötä. Kengissä en omista yksiäkään kunnollisia nahkakenkiä. Omistan kuitenkin muutaman parin nk. pintanahkaisia kenkiä, jotka eivät ole kestävimpiä tai muutenkaan kovin hyvä vaihtoehto.

Erityisesti kiinnittäisin huomiota mistä ostat nahkatuotteita, onko tuote aidosti nahkaa, ja mistä nahka tulee. Aito nahkatuote ei ole halpa.

Silkki, villa ja kashmir tulisi pestä käsin. Nykyisin useimmissa pesukoneissa on erillinen käsinpesuohjelma joka toimii myös herkempien kankaiden pesuun. Itse käytän konetta ja laitan pestävät vaatteet pesupussiin. Myös erillinen pesuaine luonnonmateriaaleille on hyvä sijoitus.

Korkeaa lämpötilaa tulee välttää, ja koneellinen kuivaus tai kuivausrumpu ei ole suositeltua. Liian lämmön käyttö aiheuttaa kutistumista. Jos peset silkkiä, villaa tai kashmiria koneessa, linkous tulisi pitää minimissään. Nopea linkous ja lämmin vesi yhdessä aiheuttavat esimerkiksi villan huovuttumista, jonka jälkeen vaatetta voi olla vaikea saada käyttökelpoiseksi. Villan kutistumista ja pesunkestoa voi lisätä liottamalla villavaatteet ensin kylmässä vedessä. Villa on materiaalina myös hygieeninen, joten hyvä tuuletus ja pakastaminen ovat hyviä vaihtoehtoja vesipesulle. Pidä siis välipäiviä käytössä villavaatteille.

Silkki ja kashmir eivät kestä kovaa hikoilua, joten pelkkä tuuletus ei aina riitä näille. Silkki on nopea pestävä, jätä se 5 minuutiksi likoamaan mietoon pesuaineeseen, kovaa hankausta ei tarvita. Huuhtele, ja vaate kuivuu nopeasti itsekseen. Tahraiselle vaatteelle tehdään esipesu tarvittaessa.

Kashmirin vaatimukset huollon suhteen riippuu pitkälti sen laadusta. Mitä pidempi yksittäinen kuitu on, sitä vähemmän nyppyyntymistä yleensä on havaittavissa, ja vaate on todennäköisesti paksumman tuntuinen(ja hinta yleensä huomattavasti korkeampi). Lyhyet kuidut aiheuttavat yleensä runsaasti irtonaista karvaa, joista osa takkuuntuu ja syntyy nyppyjä. Sama pesu kuin silkille on optimaalista, mutta itselläni hellä koneohjelma pesupussissa on toiminut.

Pulverimainen pesuaine voi omien kokemusten mukaan jättää vaatteeseen jälkiä, sulamatonta pulveria tai aiheuttaa kankaan tukkeutumista. Pieni määrä pesuainetta riittää hyvin. Jos vaatteeseen on tullut näkyviä tahroja, nämä kannattaa esikäsitellä ennen koneeseen laittoa.

Puuvilla on mainio materiaali vaatteelle huoltoa ajatellen. Se ei tarvitse mitään poikkeavaa. Se on konepestävää, jos ei mietitä kankaan värjäystapaa, ja sitä voi myös uudelleenvärjätä tarvittaessa kotioloissa. Pesussa se kestää eri lämpötiloja yleensä hyvin, kuivaus ja linkous mukaanlukien.

Puuvillan tuotanto on muuttunut viime vuosikymmenien aikana merkittävästi, joka on aiheuttanut suuren vaikutuksen myös vaateteollisuuteen. Puuvillan jalostus on muuttanut tuotantoa, ja puuvillasta löytyy nykyisin useita laatuja.

Puuvillasta voidaan tehdä paksua tai erittäin ohutta. Puuvillan tuotanto on myös ympäristölle raskas prosessi joka vaatii paljon resursseja, erityisesti vettä. Tulevaisuuden ennuste on että puuvillan tuotanto tulee kallistumaan huomattavasti alueilla joilla vettä on vähän saatavilla, joka on johtanut jo puuvillan hinnan nousuun.
Vaateketjuissa tämä näkyy huonompana materiaalin laatuna. Raakamateriaalin hinnan nousu saa kankaantuottajat testaamaan prosesseja jolla pienemmästä raakamateriaalin määrästä saadaan tuotettua sama määrä kangasta.

Pellava kestää konepesua hyvin, mutta muutama vinkki on tästä jäänyt hihaan: konetta ei kannata täyttää normaaliin tapaan vaan jättää hieman lisätilaa koska pellava vaatii hiukan enemmän vettä tullakseen puhtaaksi koneessa. Valkoiset pellavat kannattaa tilaisuuden tullen kuivata auringossa jolloin ne pitävät hyvin valkoisen kirkkauden.
Pellavasta voi myös lähteä huomattava määrä nukkaa(esim. lakanat), joka kannattaa ottaa huomioon koneen kannalta. Kosteaksi jäädessään pellava kerää helposti ummehtunutta hajua ja hometta voi alkaa muodostua.
Tummaksi värjätty pellava voi myös päästää väriä, varsinkin korkeassa lämpötilassa, 60 astetta maksimissaan.

Tencel, rayon ja bambu ovat puupohjaisia kuituja. Näiden kanssa kannattaa varautua kutistumiseen ensimmäisissä pesuissa. Tenceli ja bambu ovat helppohoitoisia, konepestäviä, miellyttävän tuntuisia materiaaleja. Rayon on materiaalina herkempi, ja sille suositellaan käsinpesua. Modaali ja viskoosi ovat myös rayonin eri nimikkeitä.

Näistä tehdyt vaatteet yleensä kutistuvat ensimmäisissä pesuissa, ja niihin muodostuu nukkaa. Kutistumista on vaikea välttää näiden kanssa, mutta nukkakammalla vaatteen saa pysymään uudennäköisenä pidempään. Viskoosi on märkänä heikompaa, joten vaatetta voi varovasti muotoilla märkänä jolloin kutistumista voi hillitä.

Liika lämpö, liiallinen pesuaine, tai huuhteluaine voivat kuitenkin pilata hyvin kestävän puuvillankin. Myös puuvilla voi kutistua tai vaatteen lopputulos(viimeistely tai värjäys) voi kärsiä ennenaikaisesti lyhentäen vaatteen käyttöikää.

Keinotekoiset materiaalit ovat suosittuja koska ne ovat yleensä kestäviä, ja edullisia tuottaa. Poikkeuksena jotkin sekoitteet ja materiaalit, jotka matkivat luonnonmateriaalien ominaisuuksia, kuten akryyli tai akryylisekoitteet.

Keinokuidut ja synteettiset materiaalit

Käytetyimmät keinotekoiset materiaalit ovat polyesteri, nylon ja akryyli. Näiden lisäksi on sankka joukko muita, ja lista kasvaa jatkuvasti.

Polyesteri on materiaalina todella kestävää, jopa niin kestävää että on vaikea keksiä mikä huoltotoimenpide sen pilaisi. Toki rajut kemikaalit kuten kloori, tai kuuma silitysrauta jolloin kangas voi palaa puhki, mutta sama voisi päteä muihinkin.
Fleece on usein tehty polyesteristä, ja myös polyuretaani on toinen nimi polyesterille.

Nylon kestää hyvin normaalin konepesun. Nylonin rinnalle, sekä tilalle, on tullut myös muita samankaltaisia materiaaleja kuten lycra, elastaani ja spandex. Yhteistä näille on että ne eivät kestä valkaisua. Konepesussa materiaalit voivat myös venyä, joten kannattaa suosia matalaa lämpötilaa, pientä linkousta ja huuhteluainetta ei tarvita.
Koska näistä materiaaleista tehdään usein alusvaatteita ja urheiluvaatteita, näihin voi jäädä pesun jälkeenkin hajuja. Hajujen poistoon voi ajoittain tehdä liotuksen runsaan ruokasoodan kanssa.

Akryyli, ah, akryyli. Lempikankaani vihata. Virallisesti melko helppohoitoinen, konepestävä, kestää silitystä ja niin edelleen. Erittäin suosittu materiaali talvineuleissa, villan korvaajana. Akryyli on edullista materiaalina ja se saadaan muistuttamaan luonnonkuitua melko vakuuttavasti. Todellisuudessa, riippuen kankaan viimeistelystä, akryyli voi pesussa kutistua, veltostua, päästää runsaasti väriä, nyppyyntyä, purkaantua, huovuttua…ja niin edelleen. Tutustu vaatteeseen ja mieti osaatko valita sille oikeanlaista hoitoa.

Sekoitteet materiaaleissa ovat suosittuja koska niillä pyritään lieventämään luonnonmateriaalien tuottamaa vaivaa huollosta. Myös vähintään yhtä hyvä syy vaatteiden tekijöille on että sekoittamalla halvempaa materiaalia joukkoon myös kustannukset alenevat. Polyesteri-puuvilla tai polyesteri-viskoosi ovat hyvin suosittuja, ja kuluttajankin kannalta toimivia yhdistelmiä. Myös eri yhdistelmät rayonia ovat yleisiä. Sekoitteille ei kannata nyrpistää nenäänsä. Lisäämällä esimerkiksi viskoosiin polyesteriä saadaan kangasta joka pitää muotonsa paremmin, on kestävämpää ja silti kauniisti laskeutuvaa ja hengittävää. Toiset sekoitteet eivät tuo ostajalleen mitään etuja, kuten polyesteri-akryyli.
Näyttäisi että tämän luonteiset yhdistelmät tehdään jonkin tietyn viimeistelyn saavuttamiseksi, mahdollisimman halvan vaatteen tuottamiseksi, ja lopuksi että vaate kuitenkin jotenkin kestäisi ehjänä edes hetkisen materiaalin käsittelystä huolimatta.

Erilaisilla käsittelyillä saadaan materiaaleista hyvin erilaisia variaatioita ulkonäön ja tuntuman suhteen. Akryyliä voidaan käsitellä villan oloiseksi, ja tencelistä saadaan puuvillan tuntuista. Polyesteristä voidaan nykytekniikoin tehdä muistuttamaan lähes mitä tahansa materiaalia, oli se sitten keinotekoista tai ei.

Muutamia ajatuksia mietin vaatehuollon kannalta ja totesin että huonoa laatua ei pysty millään hoidolla korjattua. Jos saumat alkavat kiertää, syy voi olla väärässä pesussa, mutta yhtä hyvin syy voi piillä vaatteen laadussa. Saumojen kierto on yleistä silloin kun kangas neulotaan yhteen välittämättä kankaan lankojen suunnista. Joten kun kangas pesujen myötä elää, saumat eivät ja kiertyminen voi alkaa.
Huono kangas nyppyyntyy tai repeää ennenaikaisesti.
Värin irtoaminen siihen pisteeseen että vaate näyttää enemmän raidalliselta kuin yhtenäiseltä.
Niin monessa vaatteessa on merkintä kuivapesusta, tai pesun kokonaan kieltävä merkintä! Vaatteen huollon kannalta tämä on melko hintava lappunen vaatteessa. Näistä on jäänyt tuntuma että tämän tyylisillä “ohjeilla” joko peitellään vaatteen kertakäyttöisyyttä, tai erittäin huonoa laatua. Erityisesti kummalliset materiaalit kuten keinomokka ovat melko mahdottomia huoltaa, mikä tekee vaatteesta todella kertakäyttöisen.

Eipä mulla sitten muuta tänään ✌️

Photo by Ethan Bodnar on Unsplash

,