Halvat kiinalaiset verkkokaupat


Jos et vielä ole törmännyt näihin superhalpoihin,

massiivisen valikoiman verkkokauppoihin..noh, tavallaan olet yhtä elämystä köyhempi. Muutamia halpoja naistenvaatteita mainostavia yrityksiä jotka tähän kategoriaan kuuluu on mm. LightInTheBox, AliExpress, Milanoo,Dresslink, Rosewe ja Wholesale 7. Viimeinen nimi antaa vihjeen näiden kaupan syvimmästä olemuksesta. Kaupat ovat tyyliltään wholesale-kauppoja, ja suomeksi selitettynä tämä tarkoittaa kaupankäyntiä ilman välikättä tukun ja kuluttajan välillä. Näissä kaupoissa myydään myös paljon muuta tavaraa elektroniikasta luontaistuotteisiin, mutta käsittelen nyt ensisijaisesti vaatteiden verkkokauppoja sillä niistä minulla sattuu olemaan eniten kokemusta.

Verkkokaupoissa tätä ei suinkaan salata tätä wholesale-tyyliä, ja suurimpana toiveena näille yrityksille on saada isompi siivu tuotteen hinnasta kuin mitä he saavat myymällä tuotteen kauppiaalle. Tämähän kuulostaa ensi kädestä ihan loistavalta! Tuottaja saa enemmän ja minä maksan vähemmän. Miksi nämä kaupat sitten tulevat niin suurella varoituksella? Korostan että nämä ovat vain muutamia esimerkkejä, mutta jos seuraat tarkkaan huomaat että näillä on kaikilla jotain yhteistä.

Voisin sanoa etten harrasta vedonlyöntiä tai uhkapelejä yleisesti, mutta se olisi valehtelua. Kollektiivisesti suurin osa näistä kaupoista on meinaan juuri sitä, vedonlyöntiä. Osa niistä kaupoista joista olen vuosien mittaan tilannut on myös kadonnut internetistä, tai kuten joidenkin taktiikkaan kuuluu, vaihtaa nimeään. Hyvä esimerkki on wholesale-dress.net joka nopean etsinnän jälkeen osoittautui ohjaavat osoitteeseen clothing-dropship.com. Sivu itsessään on säilynyt täysin samanlaisena, logoa myöten.

Mistä tunnistat wholesale-kauppiaan:

  • Valikoima on päätä huimaavan laaja
  • Hinnat ovat todella halpoja, siis, todella halpoja
  • Kuvat saattavat näyttää jotenkin…tutuilta(palataan tähän kohta)
  • Koot ovat usein rajoitettuja, tai tarjolla on vain yksi koko
  • Tuotetiedot ovat usein puutteellisia/virheellisiä

Koot ovat näissä verkkokaupoissa myös todella pieniä. Jos uskot että mahtuisit kokoon M, todennäköisyys on että vaatteet eivät mahdu yllesi. Kauppias saattaa vielä pyytää että asiakas ottaa huomioon muutaman sentin eroavaisuuden/vaihtelun. Todellisuus on että tuo muutama sentti on aika venytetty käsite, ja saattaa käytännössä merkitä useiden eurooppalaisten kokonumeroiden eroa samassa merkityssä koossa. Joskus koot menevät ihan naurettavuuden partaalle. Olen lahjoitanut muutamia söpöjä ostoksiani ystäväni 5-vuotiaalle tyttärelle joille ne ovat sopineet kivasti.

Kuvat voivat näyttää jokseenkin tutuilta, jos selailet paljon blogeja tai nettikauppoja yleisesti. Sillä hyvä todennäköisyys on että olet nähnyt ne ennenkin! Yleisesti ottaen kuvat on otettu muilta sivustoilta. Kuvissa saattaa esiintyä myös esimerkiksi jokin kuuluisa blogisti tai elokuvatähtönen. Kuvissa voi olla jonkin tunnetun merkin vaate. Mutta hei hoi! Kuvat ovat kaikki suuntaa antavia. Ne eivät kerro todellisesta tuotteesta jonka saisit, jos sen sattuisit ostamaan. Joskus käy tuuri ja saat hyvin lähellä olevan tuotteen, ja tällöin voit olla tyytyväinen. Löit panoksen pöytään ja voitit.

Jos kuitenkin rohkenet kokeilemaan onneasi, tulee jokin seuraavista ellei useampikin, kohta sinulle tutuksi.
Tilaaminen itsessään on ihan ok kokemus. Lisäilet kamaa kärryysi ja homma etenee. Suurin osa näistä kaupoista mainostaa myös ilmaista toimitusta joko ehdoilla tai ilman. Kassalle voi sitten tulla haasteita. Sisukkuutta tarvitaan kun tavarat ovatkin loppu ja joudut säätämään ostoskoriasi jotta voit jatkaa, toimitus maksaakin paketin painon mukaan tai Suomeen DHL:n tms. kuriirin kautta enemmän kuin koko ostostesi summa.
Ok, homma jatkuu. Näissä sitten ei käy verkkopankit. Eli käytännössä maksat luottokortilla, Paypalillä, tai tilisiirrolla(jep). Ellei satu olemaan kiinalaista pankkitiliä tai palvelua kuten MoneyGram käytössä. Ei oo vai? No et ole ainoa, nämä ei ole tosiaan yleisimpiä Suomessa.

No mutta, jotenkin siitä tilaamisesta selviää, joskus ihan kivuttomastikin. Joskus tuntuu että tämä helppous korvataan heti tilaamisen jälkeen. Usein tapahtuu seuraava kahdesta; joko et kuule kaupasta mitään tai muutamassa päivässä saat ilmoituksen että jokin tilauksesi tuotteista ei olekaan saatavilla. Odottelua on joka tapauksessa luvassa. Siinä on sitten aikaa vihdoin lukea ne palautukseen ja muihin tärkeisiin asioihin liittyvät dokumentit. Tuloksena on usein että palautus on tehty vaikeaksi ja siten kaupan purku ei ole mahdollista. Normi on että se on omaan laskuun, sinne kiinalaiseen varastoon. Ennen tätä sinun tulee kuitenkin ottaa yhteys kaupan edustajaan ja selostaa tilanne hänelle. Saat vakuutteluja että selvä selvä. Haluavat myös yleensä kuvia lähettämistään tuotteista. Rahojen palautus ei myöskään missään tilanteessa ole optio, edes viimeinen optio. Vaihtoehtona on yleensä palautus sinun tilillesi kauppaan. Eli kaupan sisäistä valuuttaa jota et saa muunnettua takaisin euroiksi jotka heille maksoit.

Sitten on tietysti ne tuotteet mitä ostit, eiks je? Tavarat saapuvat muovipussissa joka on sullottu ääriään myöten täyteen. Vaikka olisit tilannut hulluudessasi kenkiä laukkujen ja takkien ja paitojen lisäksi, ne saapuvat kaikki pinkeässä muovipussissa. Vaikka näistä kuinka voi lukea foorumeilta, jotkut tuntuvat silti järkyttyvän lopussa. Tuote voi olla täysin eri kuin kuvassa, jotenkin muuten merkittävästi erilainen tai ihan vaan rikki. Itse olen saanut paketissani kaikkia edeltäviä. Voin jopa uskoa että tavara on hajonnut kun työntekijä on sen sullonut siihen muovipussiin. Tai pahamainen posti! En usko että paidan saumat ja neuleen väri on kuitenkaan vaihtunut matkalla.

En tässä nyt pyri ottamaan kantaa toiminnan eettisyyteen, kauppiaat tekee mitä tahtoo. Ostajana minullakin on vastuuta, enkä puolustele tällaista kulutustottumustani jossa juoksen halvimman hinnan perässä. Jos se lohduttaa, niin minä siitä maksan pettymykselläni ja euroillani. Haluan vain nyt kokemuksillani tuoda esiin näiden kauppojen luonteen, jokainen voi sitten tehdä omat valintansa. Saattaa olla että jatkossakin raportoin oudoista/epäilyttävistä ostokokemuksistani verkkokaupoissa.

Lopuksi vaan muistellaan sanontaa että maksat laadusta.